Odpowiednie przedmioty wyposażenia gastronomii – Kostkarka do lodu

Uczniowie gimnazjum mieli okazję zaznajomić się z tym jak funkcjonują punkty gastronomiczne. Jeden z rodziców dzieci był posiadaczem sieci restauracji. Pani postanowiła zorganizować takie zajęcia, rozpoczynając od teorii oraz pogadanek. Prawie każdy opowiadał, jak gotuje się u nich w domu , a ponadto jakie przybory kuchenne mają. Następnie był kolejny krok, czyli pojechali spostrzec restauracje. Zawsze w poniedziałki była nieczynna, więc mogli tylko w ten dzień jechać. Mieli bardzo fachowy pokaz kuchni , a oprócz tego całego wyposażenia. Zapoznali się z Obieraczka do ziemniaków. Było to ciekawe doświadczenia. Sam posiadacz ukończył szkołę gastronomiczną i zademonstrował im jak posługiwać się konkretnymi urządzeniami. Było to dość atrakcyjne, choćby nie aż tak bardzo. Uczniowie bardzo wiele pytań zadawali odnośnie pieniędzy. Pytali jak doszedł do tego wszystkiego oraz dodatkowo czy było trudno. Zapytali na 100 procent skąd miał pieniądze na sam początek, , a ponadto jak to można się stało ze tak szybko się dorobił. Pytania zostały bardzo nietaktowne i czuł się zażenowany. O sprawach finansowych się nie rozmawia, nie chciał także wyjawiać ile wynoszą jego miesięczne dochody. Prawa była taka, że interes prosperował coraz gorzej i było faktycznie ciężko. Nie miał się czym chwalić, odpowiedział na wszystkie pytania bardzo wymijająco i powiedział, że jeszcze nie miał takich gości. Zapowiedział nauczycielce, że więcej nie zaprosi takich uczniów , a dodatkowo powiedział, że to ona ponosi odpowiedzialność za klasę. Jego syn również nie czuł się dobrze, zrozumiał że to był bardzo duży błąd. 1-szy i ostatni raz postanowił zaprosić kogokolwiek na pokaz restauracji. Nauczycielka bardzo przepraszała i powiedziała, że nie było to w planie. Z klasą zostały natomiast duże problemy, lecz ona była nowa i nie wszystko wiedziała. Zrehabilitowała się potem i przyszła z przeprosinami do restauracji. Posiadacz z pewnością przyjął przeprosiny.

Comments are closed.