Kuchnia i ślimaki

Ślimaki jadalne kojarzyły się dotychczas wyłącznie z kuchnią francuską, w której są one wpisane w gastronomiczny kanon tradycyjnych potraw krajowych. Stale powiększająca się ilość ludzi natomiast ceni kuchnię orientalną, dlatego zapotrzebowanie na ślimaki sprawiło, że w Polsce powstała bardzo duża hodowla ślimaka afrykańskiego, który jest odpowiednim jadalnym gatunkiem. Dużo osób nie wyobraża sobie jedzenia tych nieprzyjemnych na 1-szy rzut oka stworzeń, ale nie mając świadomości co dostali na talerzu absolutnie przekonaliby się do ichniejszym smaku. Można zauważyć, że w prawie że każdym polskim mieście działa skup ślimaków. Jest to alternatywa dla hodowli, bowiem jej założenie wiąże się z bardzo dużymi inwestycjami, na które nie każdego stać. Samych hodowli w Polsce jest zaledwie wiele. Znacząca większość ślimaków jest zastosowanych do importu, ale duża ich część zostaje w państwie i znajduje własne użycie w najlepszych lokalach gastronomicznych nastawionych teraz na kuchnię orientalną. Sama hodowla ślimaków jest trudna, ponieważ wymaga sporego zaangażowania i całodobowej opieki nad nią. Zbudowanie odpowiednich warunków do rozmnażania nie tylko sprzyja ślimakom, ale jest przede wszystkim określona prawem, dlatego aktualnie jej zbudowanie nie jest zwyczajne. Na całym świecie działają fermy ślimaków chociaż jest to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Odkąd granice zostały otwarte sporo chętniej podróżujemy i poznajemy smaki, których w przyszłości w wielu sytuacjach usilnie poszukujemy w swoim państwie.

Warto zobaczyć: hodowla ślimaków.

Comments are closed.