Bardzo dobry ekspres do kawy

Kawa jest szlachetnym napojem o pięknej woni, a gdy jest dobrze zaparzona, to można zauważyć wspaniały kolor, aromat i niepowtarzalny smak. Są różnorodne rodzaje kaw m.in. kawy ziarniste , które doskonale orzeźwiają i pobudzają. Kawa ruszyła na podbój świata dzięki Arabom, którzy nauczyli się parzyć te wspaniałe zielone ziarna kawowego krzewu. Mocna i czarna kawa , którą podaje się z mlekiem albo śmietanką , w znaczącej liczbie sytuacji wzmocniona rumem z dodatkiem bitej śmietany czy czekolady , wszędzie serwuje się tożsamo. Kawę zaparza się w specjalnym dzbanuszku albo ekspresie do parzenia kawy. Chłopcy i dziewczęta , które pragną kawę rozpuszczalną przykładowo. neskę, którą zaparza się wprost w naczyniu. Kawę najczęściej podaje się w nie dużych  filiżankach . Bardzo mocną kawę czarna podajemy w malutkich filiżankach, jednakże kawę biała zabarwiona mlekiem nalewamy do dużych filiżanek. Mleko czy śmietankę do kawy podajemy w każdej chwili ciepłe w dzbanuszku. Do kawy , która serwowana jest po obiedzie , można zaproponować odrobinę koniaku. Poobiedniej kawy się nie dolewa , tożsamo jak nie powinno dolewać się koniaku. Są różne upodobania i wiele osób do kawy mokka wypija kieliszek dobrego likieru. Do kawy , która jest z dodatkiem śmietanki czy mleka nie pasuje żaden alkohol, ale za to idealne do takiej kawy będą ciasta z owocami, desery owocowe czy także desery lodowe. Desery podaje się zazwyczaj w specjalnie użytych do tego szklanych pucharkach , które ustawione są na szklanych talerzykach. Łyżeczkę czy widelczyk do deseru serwuje się osobno. Niedopuszczalnym zachowaniem , jakiego powinnaś unikać zapraszając gości , to podanie jedynie jednej łyżeczki , która ma służyć do mieszania kawy i jedzenia ciasta czy deseru.

Comments are closed.